Thursday, June 27, 2013

Wah Makan Durian Di Dusun Durian

Assalamualaikum

Nak baq mai kat angpa, kali ni aku happy sob-sob dapat makan durian+kat dusun durian lagi (sila jeles tahap comel-comel gitew) huhu. Kalau angpa nak tau, belum pernah lagi aku sampai dusun durian, nak makan buah durian kat dusun durian memang lagi i tak pernah la..Mana nak pernah, parents aku pun bukannyer ader dusun, sedara-mara pun tak der..Cam mana aku nak merasa.

Ntah macam mana aku tak tau pun plan ni, tiba-tiba my sister ajak pergi dusun durian dengan kawan-kawan dia. Katanya dusun durian milik kawan kepada kawan dia. Mula-mula tak bape pun xcited sebab rasa cam saja nak menipu aku jer..Lagipun kalau betul pun, aku rasa macam tak boleh ikut jer sebab banyaknyer kejer..sapo nak kasi den poi kalau keje belambak sob..

Kakak aku punya tahap syok nak pergi dusun memang x boleh nak cakap aper lagi dah, tapi aku buat dono jer..sabar jer la..biarkan jer dia punya xcited tu. tapi sebenarnya sedih juga, aku pun nak ikut juga..nak juga merasa pergi dusun durian..tak makan buah durian pun tak per asal den dapet rasa cam mano dusun durian tu ha..(rasa diri macam pelancong asing pulak) wahaha..tu la padahnya orang tak berdusun..

Tiba-tiba kringggg..loceng sekolah berbunyi tanda budak sekolah dah boleh balik..Tapi aku bukan budak sekolah...hehhe..akunyer keje dah settle la, dan program sebelah petang di kansel..wuhuhu..best giler aku baq kat angpa. saat macam ni la aku tunggu-tunggukan...Terus aku inform kat kakak aku cakap aku nak join diorang. Walaupun sebenarnya aku letih giler, nak kena kejar time lagi..Tapi aku dengan senang hati merelakan...

Dengan keadaan yang terkejar-kejar sebab aku dah terlewat, tanpa mandi..wahaha dengar tu aku terpaksa tukar baju cepat-cepat dan join diorang sebab diorang semua dah siap tinggal aku jer. Kalau ikutkan hati aku redah jer pakai baju kurung g dusun. Tapi tak ker pelik orang memandang aku nanti cek Limah oii.Terpaksa la penat-penat pun tukar baju.

Dalam kereta mau jer aku tidur. tapi ku tahan kan mata sebab tak nak lepas peluang menikmati suasana ke dusun..aiceh...wuuhuhu..Dalam satu jam kami pun sampai la ke dusun milik kawan kepada kawan kakak aku ni ha..Terpaksa park keta kat bawah then mendaki la pulak nak sampai kedusun yang diatas puncak bukit nu ha..Letih siot..kaki melangkah aku rasa dah cepat, tapi aku tengok kaki lemah gemalai jer bersilih ganti melangkah..macam mana tu??? haha..kalau saper pernah mendaki bukit mesti tau kan langkah rasa dah cepat tapi kakinya macam kat situ juga...lambat bebenor.

Tapi jom layan gambor yang aku sempat snap..kesian batery kong, tak sempat charge tiba-tiba...gelap jer screen + semua sibuk menikmati durian sampai suruh snap gambar aku pun tak nak...sedey tul cek baq kat angpa sekali lagi :(

 Setelah penat memanjat akhirnya sampai juga..Ni la tempatnya den nak kobar kat ekau. Macam tempat penjenayah menyorok jer..Den takut ni ha..wahaha..

Sila perhati betul-betul gambar ini. Nampak tak kat pokok tu ada buah, tapi bukan buah durian..hehhe..buah cempedak di luar pagar ha...nampak tak? kalau tak nampak alamat tak lama la...hehehehe..oopppss sorry...

 Tu diaa...buah Durian dah sampai...Walaupun nampak macam tak menarik isi dia tetapi inilah yang paling sodap giler aku nak habaq..


 See...wah isi yang lembik-lembik tu la totap menjadi pojaan..haha..yang ni la lemak berkrim disukai ramai..


 Pondok menyimpan buah durian + tempat tido menunggu durian gugur ke bumi


 Hasil kutipan seminit sampai..huhu sangat tidak menghampakan


 Ai..pelik, dalam buah durian ada buah manggis la..muahahaha..percaya tak..percaya tak..sampai mati pun tak percaya er..

Ni bukan saja dusun durian ni ha, buah manggis pun ada, cempedak pun ada..Tapi buah ni la yang den suko sebenarnya..buah durian tu saja..saja..jer...boleh macam tu?..propa sangat macam kiah propa..

 See..sedapnya..ngan eles tau..

 Wah gebunya isi dia..Tapi aku dengar diorang borak-borak..buah yang belum masak tu lagi sedap..

Inilah kulit-kulit durian hasil kitorang melantak..huhu banyakkan..cuba bayangkan piot kitorangg besau mana...wekk..aku tipu je la..tu dah bercampur yang dua tiga hari lepas.sapernyer keje aku tak tau la.


Dalam tengah-tengah dok menikmati buah durian, terkeluar pulak soalan, kat sini ada air terjun tak? huhu..itulah soalan yang aku nak tanya dari sebelum sampai lagi. teringin den nak mandi air terjun tu ha..dah bertahun rasanya den tak mandi air terjun..(ke ko tanya sebab ko tak mandi tadi) hahaha..well sebenarnya aku memang teringin nak mandi air terjun yang original macam kat dusun ni ha..tapi tak dapet, diorang cakap ada tapi nun jauh di bawah sana tu ha..macam mana den nak poi.den kat atas ni ha..

Hurm...ni la satu-satunya gambor den yang den sempat snap...snap sendiri jer la, dah orang lain nyibok nak makan. Macam la jap lagi dah tak boleh makan..

ok la..lastly saper ada dusun, dusun aper pun tak per la kobar jer kat den..den nak photoshoot puas-puas..wahaha...peace...

Sekian.....


12 comments:

Tasneem said...

dekat dusun tok wan takde durian. share laa dengan tasneem. sobsobb :'(

Fara Haanna said...

annyonyonyo...meh sini leh la share...

Mohd Fauzli said...

Rindunya nak balik kg makan durian... huhuhuhuhu

Nurhasnatul Nabila said...

sedap nyerrrrrrr

Fara Haanna said...

kan..:)

Fara Haanna said...

cepat2 balik kg skarang musim durian Mohd Fauzli....

Megat Fareto Asnami Suhaimi said...

sedapnya terliur rasa! durian kegemaran saya. :)

Fara Haanna said...

hehhe..nak2 dapat makan kat dusun lagi terliur..

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum....

Buat sambal tempoyak adalah tersangat menikmatkan semasa berbuka puasa atau bersahur nanti.....

Mercun bola tu untuk halau kera dan "kerbau pendek" ke..?

Fara Haanna said...

Waalaikumsalam..

iyer sodap tu :)

yup..mercun bola tu untuk halau kera. "kerbau pendek pun iyer juga kot".

najiah shaharain said...

wah!!i love durians.sekrg musim die ke.?x sbr nk balik kg..

Fara Haanna said...

iyep..sekarang musin die..cepat-cepat balik kg..hehhe..