Tuesday, June 30, 2015

Hati Ku Lembik aka Sensitif


Hai peeps..


Dah lama kan fara tak update blog..ader lagi ker yang nak baca blog lunyai ni  la hai?..huhu..tak per ar, tak kira ar ada ker tak  ker, yang penting hati tetap dengan dunia blog ni walaupun blog ntah serabut suram muram..tak macam blog orang lain pun kan..biar ar..ahahaha..




 cantikkan hati ni, meh jaga dia baik2.



Hari ni fara nak cerita bab hati lembik aka sensetif ni. Bukan main lagi kan tajuk aku, haha saja nak kasi gempaq sikit..  Nak tanya, Ramai tak perempuan punya hati macam ni..apa? ramai?..huhu..tak tau la kan orang lain tapi bagi fara, tak nak tipu..fara ni memang jenis sensetif. Bila text orang pun, orang tak balas dah mula rasa sedih, sayu..ermm mesti dia dah tak ingat aku, mesti dia tak suka aku text dia sebab tu dia x reply..tido sambil nangis sorang2..huwaa..huwaa..kenapa dia tak nak reply text aku lagi..tak pulak aku fikir entah2 orang tu tgh sibuk tak dapat nak reply text, atau kredit tak mencukupi..tak pulak aku fikir..yang aku tau fikir diri sendiri..ni dah nama penting diri sendiri ni..hahaha..


Tu belum boyfriend atau orang2 tersayang yang tak balas text.. kalau bf memang aku meroyan 2 hari..gitu la perangai fara..dari kecik sampai ke tua x berubah-ubah..tapi kalau dah text berjela, 10 kali text pun x balas..kau rasa x meroyan ker..sedih ar..asal dia buat aku cam tu..dia pergi mana, aku ni tak penting ker? Yer la aku kan tak lawa, pendek, gelap, kulit tak cantik, muka macam budak2..mesti dia dah bosan nak layan aku…ha gitu la aku selalunya..Ntah apa2.. tapi kalau tetiba..tet..tet...hp bunyi..tgk2..eh dia reply text la..terus hilang sedih..walaupun cuma dapat ayat..(syg, b sibuk tadi..ader kerja sikit..besok nak exam syg.)*terus aku reply, yer ker b..ok..ok…ambik masa b k..yang td punya la aku meroyan..dengan serta merta mood jd berbunga-bunga balik..gitu la perempuan kan..eh..tak fara jer kot cam ni…ahahahaha..kau cakap benda simple pun aku dah ok..tau..tu jer aku nak..ekekeke..
                                                                                                                
Fara punya rasa sensetif tu memang tak boleh blah..mak tak bagi duit belanja cukup pun, aku nangis dulu.mak tak sayang aku la tu..mak tak ajak makan, nangis lagi..mak tak ingat aku pun..sedih ar mcm ni..masuk bilik, tutp pntu tido, sambil nangis sorang2 lagi..ape benda perangai pun tak tau la..



  1.  sakitnya hati ku, ditoreh-toreh rasanya*hati sensitif*


Bukan dulu jer sekarang fara still macam tu lagi, Cuma part remeh temeh tu x der la lagi nak sensetif semacam..dah belajar kurangkan sikit perangai tak senonoh tu. Cuma sekarang ni bab dengan pasangan memang tragis giler sensetif dia..adoii susah-susah..negetif selalu.bila la aku nak positif ni. Cemburu tu tak yah cakap ar.tambah2 hubungan jarak jauh ni. Tak baik begitu selalu kan..ceh pujuk diri tapi hari2 aku buat perangai. Yang sakit nya aku, yg sedihnya aku. Dia kat sana tak tau apa pun. Aku jer melayan sorang2. Syiton nirojim betul..banyak2 la bawa istiqhfar yer fara..sabar..sabar..jangan kau g maki orang tak tentu hala..haha..

Dah ar, rasa malas pulak nak taip lagi..nanti lagi banyak pulak perangai buruk aku terbongkar..huhu..korang kalau ada cerita sama macam fara, meh la kongsi..nak tau juga macam mana korang atasi..hehe..

Sekian…..terima kasih awak sebab sabar dengan saya ya!!(glup esok buat lagi) *_-

Wednesday, May 06, 2015

Tak Der Tajuk!!

Assalamualaikum w.b.t


Dah lama, fara x update blog ni..malam ni tetiba pulak rasa nak menaip bagai..mimpi apakah?? hehe..Tak..tak..fara tak bermimpi apa pun. Cuma fara nak kongsi cerita ceritot jer dengan korang.


Up gambaq satu sebelum start berceqhita..hehe.



Berapa ramai orang kat sini yang x pernah buat kesalahan?, angkat tangan...wahhh banyaknya..tipu la tu, kalau kata manusia mana ada yang terlepas dari buat kesalahan, betul tak? tak nak komen saper-sper la kan, nak komen diri sendiri jer..Fara ni tersangat sensitif, sensitif tak bertempat orang kata. macam-macamm aku fikir, dari benda tak der apa-apa sampai benda tu boleh jadi tajuk perbualan yang dasyat kau.



Fara cerita lah yer, ekceli kalau dengan boyfriend contohnya, sampai kesudah aku fikir benda akan datang, benda yang belum jadi lagi pun aku dah fikir. sebab tu la aku tak pernah kekal pun dengan sesapa...hehe..mana ada yang sanggup layan kerenah aku, nak jawab 1001 soalan. Penat aih..kalau aku sendiri pun aku penat kot..kalau dah soalan, nanti kalau mcm ni, mcm mana? kalau awak berubah hati mcm mana? kalau awak tinggalkan saya mcm mana?(kesudahnya kena tinggal jugak..ngehngehngeh..) ermm kalau saya tak cantik lagi nanti, awak mesti pandang orang lain..ha...sudah..kalau dh mcm ni soalannya..saper la yang sanggup nak melayan aku hari2 menjawab soalan..huhu..



Hurmm sebab tu la, aku malas nak bercinta..dah bercinta..mcm tu la gayanya aku.. Tp tu dulu la..sekarang ni, aku dah matang..woot..woot..matang ker? hehe..bolehla..bila dah banyak buat kesilapan, aku mula perasan kenapa aku tak pernah kekal pun dlm perhubungan..sikap aku dan cara aku. Aku mula malas nak fikir lagi..aku tak suka tekanan,



Dan bagi pendapat aku, andai seseorang itu ikhlas dengan kita, macam mana pun perangai kita, dia akan terima seadanya. dia mesti faham kenapa kita bersikap begitu. Dan mesti dia akan ubah pandangan kita terhadap diri dia. tak gitu..akak2, adik2, abang2 semua. Tapi ni just pendapat aku jer la. (matang la sangat kan).



Walauapapun, ajal, maut, jodoh semuanya ditentukan Allah. So dari situ aku berlajar, kalau sesebuah hubungan tu tak kekal mesti ada yang tak kena. Allah lebih tau. mesti dia dah mengatur yang terbaik untuk kita. Kalau dah jodoh, 10 tahun lagi pun dia tetap milik kau. biarpun dah kerepot..agagaga..*_*



So..sejak dah jadi wanita yang matang sikit ni, aku serahkan ajal, maut, jodoh aku pada Allah. aku percaya akan janji Allah. So tak payah nak bersedih sangatkan. Memang susah nak buat, cakap senang la kan. Aku pun payah nak hadap sebenarnya, walauapapun sabar tu penting..istiqhfar dekatkan diri dengan Allah lebih baik. (jika kita kejar cinta Allah, kita akan dapat cinta manusia juga. Tapi kalau kita kejar cinta manusia, kita hilang semuanya). Jadi sabar itu kunci uatam. Orang yang sabar pasti akan dapat habuannya. InshaAllah..sabar tu kan indah..





so..meh kita enjoy..ececece..(matang sangat la tu!!!!) ahahaha..

Sekian untuk kali ni.. 


Saturday, March 14, 2015

Rindu Pulak Nak Berblog Ni


Assalamualaikum.


Sejak sekian lama..baru sekarang aku rasa free nak buka blog, nak stalk blog orang, nak komen blog orang and nak dating dengan blog sendiri..amboihh cam busy mengalahkan PM, tak gitu..ecece..sungguh aku busy. asal nak buka blog jer mata dah layu, asal dh buka x sempat nak buat entry mata dah tertutup..eh.eh..mata ni nak kena. dah la sepet, comel pulak tu..ngehngehngeh..(perasan pi la sat).


Sebenranya aku dah kekeringan idea nak menaip apa benda..almaklumlah dah lama aku tak menaip ni..idea pun lari, tapi alang-alang aku ada lebih setengah jam free ni sebab baru balik berzumba..maka eloklah aku segera menaip entry supaya tak dikata blog pemalas..wahh gitu!! Ada yang berkata begitu kah pada blog aku??. meh sini aku nak sekeh..Heyy aku dah cakap aku busy k, bukan pemalas..tedia..mengarut apatah..biar pi..iiiiiii..


Ok..ok..serius..pertama tujuan aku taip entry ni sebab nak minta maaf if ada yang tinggalkan msg di shoutbox, ada yg begitu-begini..al..maaf sangat-sangat sebab tak reply, tak balas msg uollls, x jenjalan kt blog uollls..sebab iolll sendiri pun tak nyempat nak buka blog, tak nyempat nak baca segala entry uollss, segala msg uolls..ni taip pun guna bahasa singkatan..macam aku taip msg kt hp pulak..mau kena sebat dengan cikgu BM aku kalau di nengoknya entry aku ni ha..


Kedua, aku busy sebab tengah rancak berbisnes.. Bisnes Online dan tak online gitu..kalau uoolllsss ada masa boleh la p lawat kt instagram aku na. @nlfarra . usya la apa bisnes iolll ok..ok..ok..sampai sini dulu..kang sambung lagi..dah la guna wifi free ni....rasa bersalah pulak ok la..terima kasih daun keladi, kalau boleh aku guna lagi..muahahahaha...



Belanja sikit gambar fefeling terebang sat, kot,,kot ada yg dah lupa cam mana rupa aku ni ha..almaklumlah dah lama tak menupdate blog..whahaha...inshaAllah nanti aku update entry pasal bisnes aku ok..stay tuned..

Monday, September 29, 2014

Otak satu, tapi ada kanan dan kiri

Assalamualaikum


Semasa anda duduk, putarkan kaki kanan anda mengikut arah putaran jam.

Dalam masa yang sama cuba tulis nombor 6 menggunakan tangan kanan anda
Kaki anda akan bertukar putaran secara spontan, atau tersangkut


Cepat cuba. Sekarang!


Menarik tak?



Fakta ni saya jumpa masa terjah satu blog untuk membaca tentang otak kanan dan kiri.
Ini membuktikan perhubungan otak kanan dan kiri dalam menentukan pergerakkan.
Rupanya kita belum kenal diri kita lagi. Hihi





Pelik tak, kenapa kita ada otak kanan dan kiri? kenapa tak satu jer sebab pada dasarnya otak kita satu jer pun.  kenapa kena dibahagikan kepada dua iaitu kanan dan kiri?. 
ermm tak tahu pulak nak menjawabnya.
Mungkin lumrah kita dijadikan berpasang-pasangan.hihi..
contoh tangan kita pun ada kiri dan kanan kan?.



Apa fungsi otak kiri? Otak kiri berfungsi dalam hal-hal yang berhubungan dengan logik, rasional, kemampuan menulis dan membaca, serta merupakan pusat matematik. Bahagian otak ini merupakan pengendali intelligence quotient (IQ). Daya ingat otak bahagian ini juga bersifat jangka pendek.



Orang yang banyak menggunakan otak kiri ni biasanya lebih analitikal, mengikut perancangan, ada susunan atau prosedur. Otak terikat kepada realiti. Apa yang dilihat. Mereka ni selalunya akan proses fakta, secara terperinci dan logik dulu baru benda lain. Penuh dengan strategi. Skematik lah. Orang otak kiri biasanya kalau memilih hadiah adalah dari jenis yang praktikal seperti beg, jam, atau buku.




Sementara itu otak kanan pula berfungsi dalam perkembangan emotional quotient (EQ). Misalnya mereka lebih bersosial, komunikasi lebih baik, interaksi dengan manusia lain serta banyak bergantung kepada emosi. Pada otak kanan ini terletak kemampuan intuitif(gerak hati), kemampuan merasa, dan ekspresi tubuh, seperti menyanyi, menari, dan melukis. Mereka juga lebih kreatif.




Kalau anda cenderung pada seni mungkin banyak gunakan otak kanan. Teheeeeee. Mereka biasanya memberi hadiah dengan warna-warna menarik, hiasan-hiasan dan lebih kreatif.




Masih tak dapat kenal pasti anda dominan di otak mana?


Jom tengok gambar ni, perhatikan betul-betul



 Dan kemana arah wanita ini berpusing?



Mengikut kajian, kebanyakkan lelaki melihat wanita ini berpusing ke kanan (mengikut arah jam)
Manakala sebahagian besar wanita melihat ia seakan berpusing ke arah kiri (lawan jam)




Dikatakan sekiranya kita melihat ia berpusing kearah kanan maka otak kita dominan di kanan.
Dan sekiranya kita melihat ia berpusing ke kiri maka otak kita dominan di kiri.
Ada yang dapat melihat ia bertukar kedua-dua arah. Tak pasti macam mana boleh terjadi.




Ajaib! Hebatkan kemampuan otak?



Nak tahu saya dapat melihat ia berpusing kearah mana??
hehe..jawapan dia saya dapat melihat ia perpusing kedua-dua arah iaitu kanan dan kiri tetapi kanan lebih lama dan kiri sekejap saja. mungkin saya lebih dikuasai otak sebelah kanan..dan kadang-kala dapat menggunakan kedua-dua otak untuk berfikir dan melakukan sesuatu.



Tips untuk anda mengetahui anda dominon pada otak mana? Tipsnya fokus memberi arahan kepada otak.


Sekian..selamat mencuba.


Sunday, September 28, 2014

Tegurlah Dan Nasihatilah Dengan Berhemah.



Assalamualaikum  ya  semua  pembaca (:


Hari  ni  fara  tak  nak  cakap  banyak  sebabnya  fara  sendiri  tak  tahu  samaada  fara  perlu  cakap  atau  pun  tak..


Fara  betul-betul  suka  pada  seseorang  yang  punya  buah  fikiran  dan  tutur  kata  yang  baik  tapi  fara  tidak  suka  pada  seseorang  yang  berperasan  baik  dan  sempurna.  Tak  salah  untuk  komen  dan  menjadi  pengkritik  hebat  terhadap  sesuatu  perkara  atau  terhadap  seseorang..Tapi  apalah  salahnya  jika  buah  fikiran,  nasihat  dan  teguran  atau  pendapat  yang  ingin  kita  sampaikan  biarlah  ada  adab  dan  sopannya..


Perlukah  kita  memaki-maki  orang  lain  hanya  kerana  dia  berbuat  satu  kesilapan  atau  adakah  kita  memeperlecehkan  seseorang  hanya  kerana  caranya  berlainan  dengan  kita  atau  adakah  kita  perlu  bersikap  ego  dan  sombong  dalam  memberi  pendapat  dan  komen  hanya  kerana  kita  tidak  bersetuju  dengan  pendapat  orang  lain?. Perlukah  kita  berbuat  begitu?


Apakah  kita  rasa  yang  kita  cukup  sempurna  sampai  merasakan  yang  semua  orang  tidak  betul?.  Bukankah  dengan  memaki  hamun  seseorang  itu  hanya  kerana  statusnya  menampakkan  yang  diri  kita  sendiri  bodoh.. kalau  tidak  bodoh,  aper?  Ooo..rendah  ilmunya.  Tiada  sabar  dan  hanya  tahu  mencari  kesalahan  orang  dan  mempersendakan  orang  lain..


Apakah  kita  tidak  sedar  yang  kita  telah  mengaibkan  orang  lain.  Apa  kita  tak  nampak  kesalahan  kita..  hey  kawan..  ingatlah  bukan  kamu  tidak  berlaku  jahat,  bukan  kamu  tidak  ada  keburukan  tetapi  ingatlah  Allah  menutup  aib  kamu.  Jika  Allah  membukanya  apakah  yang  kamu  rasa?  Apakah  kamu  jauh  baik  dari  orang  yang  kamu  aibkan  atau  apakah  kamu  jauh  lebih  teruk?.


Jadi  bersyukurlah  sementara  Allah  masih  menutup  aib  kamu..  Dan  ingatlah  tak  semua  orang  sempurna  di  dunia  ini  dan  jangan  ingat  yang  kita  ini  terlalu  sempurna.. Jika  ingin  memberi  pandangan,  nasihat  dan  teguran  biarlah  dengan  cara  yang  betul.  Beradab  dan  berhemah..



Jangan  pernah  merasa  diri  itu  cukup  sempurna  sampaikan  meletakkan semua  kesalahan  pada  orang  lain.  Berasa  ego  dan  sombong. Sedangkan hakikatnya  kita  tidak  layak  untuk  menghakimi  sesiapa  pun.  Setiap  orang  ada  pendapat  dan  pandangan  sendiri,  setiap  orang  tidak  pernah  terlepas  dari  melakukan  kesalahan,  tegurlah,  bimbinglah  dan  jangan  sesekali  menghukum.


Sekian…..

Thursday, September 25, 2014

Jika Tertangguh Sehingga Penghujungnya, Sungguh Rugi!!


Assalamualaikum w.b.t...Selamat Pagi. Pagi yang cukup-cukup tenang...


Dia  sangat  taat  beribadah  pada  Sang  Pencipta.. Dia  juga  menjalankan  setiap  ibadah  sunnah..Dia  seorang  yang  amat  menitikberatkan  soal  agama.  Dia  juga  sangat  menjaga  waktu  solatnya,  "katanya  tidak  mahu  dilewat-lewatkan  atas  sebab-sebab  yang  tidak  perlu".


Akan  tetapi  dia  tidak  pulak  berhijab.  Sebab  apa  berhijab?  sebab  dia  adalah  seorang  wanita.


Bila  ditanya  kenapa,  jawapannya  inshaAllah  yang  penting  hati  dulu  yang  berhijab..


Biar  berulang-ulang  kali  ditanya,  dia  hanya  tersenyum  dan  menjawab  perkara  yang  sama..


Setiap  amalan  sunnah  mesti  dilakukannya,  setiap  tutur  bicara  mesti  dijaganya,  ibadatnya  sentiasa  dijaga..cuma  satu  jer  yang  tidak  dilakukannya  lagi  iaitu  berhijab.  Mungkin  juga  dia  belum  bersedia  pada  pemikiran  kita  tapi  sampai  bila  sedangkan  amalan  lain  sangat  dijaga  olehnya..


Suatu  malam........


Dia  bermimpi  di  sebuah  taman  yang  sangat  indah.  Rumputnya  sangat  hijau,  berbagai  jenis  bunga  bermekaran.  Dia  merasakan  segarnya  udara  dan  wanginya  bunga.  Ternampak  juga  sebuah  sungai  yang  sangat  jernih  hingga  dasarnya  kelihatan,  melintas  di  pinggir  taman. Ditambah  angin  yang  dingin dirasakannya..


Dia  tidak  sendiri.


Ada  beberapa wanita  sepertinya  juga  dilihat  sedang  menikmati  keindahan  taman.  Dia  pun  menghampiri  salah  satu  wanita.  Wajahnya  sangat  bersih  seakan-akan  memancarkan  cahaya  yang  sangat  lembut..



"Assalamu'alaikum, saudariku...."


"Wa'alaikum salam. Selamat datang saudariku."


"Terima kasih. Apakah ini syurga?"


Wanita itu tersenyum, 
"Tentu saja bukan, saudariku. Ini hanyalah tempat menunggu sebelum ke surga."


"Benarkah? Tak dapat kubayangkan seperti apa indahnya syurga jika tempat menunggunya saja sudah seindah ini."


Wanita itu tersenyum lagi, 
"Amalan apa yang bisa membuatmu kemari, saudariku?"


"Aku selalu menjaga waktu solat dan aku menambahnya dengan ibadah sunnah."


"Alhamdulillah.."


Tiba-tiba  dia  terlihat  ada  sebuah  pintu  yang  indah  dihujung  taman. Pintu  itu  terbuka  dan  dia  melihat  ada  beberapa  wanita  sedang  memasukinya  satu-persatu..


"Ayuh kita ikuti mereka", kata wanita itu setengah berlari.


"Apa di sebalik pintu itu?", katanya sambil mengikuti wanita itu.


"Tentu saja syurga saudariku", larinya semakin cepat.


"Tunggu..tunggu aku.."


Dia  berlari  namun  tetap  tertinggal.  Wanita itu hanya setengah berlari sambil tersenym kepadanya. Dia tetap tak mampu mengejarnya meski dia sudah berlari. Dia lalu berteriak, 


"Amalan apa yang telah kau lakukan hingga engkau begitu ringan?"


"Sama dengan engkau saudariku.", jawab wanita itu sambil tersenyum.


Wanita itu telah mencapai pintu. Sebelah kakinya telah melewati pintu. Sebelum wanita itu melewati pintu sepenuhnya, dia berteriak pada wanita itu, 
"Amalan apalagi yang kau lakukan yang tidak kulakukan?"


Wanita itu menatapnya dan tersenyum. Lalu berkata,
"Apakah kau tidak memperhatikan dirimu, apa yang membezakan dengan diriku?"


Dia sudah kehabisan nafas, tak mampu lagi menjawab.


"Apakah kau mengira Rabbmu akan mengizinkanmu masuk ke SyurgaNya tanpa berhijab menutup auratmu?"


Tubuh wanita itu telah melewati pintu.


Tapi tiba-tiba kepalanya mengintip keluar, memandangnya dan berkata,

 
"Sungguh sangat sayang amalanmu tak mampu membuatmu mengikutiku memasuki syurga ini untuk dirimu. Cukuplah syurga hanya sampai kepada hatimu karena niatmu adalah menghijabi hati."


Dia tertegun...


Lalu terbangun.. beristighfar lalu mengambil air wudhu. Dia tunaikan solat malam. Menangis dan menyesali perkataanya dulu.. berjanji pada Allah sejak saat itu ia akan menutup auratnya..


Sungguh  rugi  bukan  kalau  ianya  terjadi  kepada  kita???..


p/s: sumber farahlee.......


Sekian..perkongsian  malam  ini..semoga  bermanfaat  buat  kita  semua..





Saturday, August 30, 2014

Cerita Lepas Dah..



Assalamualaikum..and hai..


Dah  lama  kan  fara  x  update  blog  ni..Aii  bukan  malas  tapi  x  berkesempatan  sikit.. Almaklumlah  raya-raya  ni,  kejenyer  nak  mentedarah  jer.  Ada  open house,  ada  kenduri  kendara,  ada  itu,  ada  ini,  pergi  sana  la,  pergi  sini  la..Ha  kan  masa  bila  nak  menaip..(padahal dok rumah tidoq jer qheja).  Hahaha..


Sebulan  dah  dok  pikiaq  nak  taip  apa,  langsung  tak  dak  idea.  Pi  balik.. pi  balik  qheja  dok  update  status  kat  wechat.  Ngehngehngeh… Saper  yang  ada  wechat  jom  add  fara,  id  wechat  farahaanna1  tau…Jangan  lupa.. hamboi  promote  nampak…hehe..sambil  selam  minum  air  la cek  Milah  oit..


La  ni  nak  cerita  hak  bulan  posa  lepas  nu  la.. oihh  tergeliat  pulak  la  lidah  dok  speaking  utaqha  ni,  mentang  la  orang  utara  pun  kan?.  Hah  tak  payah  cakap..  tau  dah  nak  mengumpat..


Ok  back  pada  topic..  sebenarnya  bulan  puasa  yang  lepas  fara  and  my mom  and  my  sister  and  my  sister  in  law  ada  buat  bisnes  sikit..  Tak  banyak  mana  pun  tapi  boleh  la  nak  tambah  duit  raya  kitorang.. Bisnes  kitorang  buat  kuih  raya.  Ingat  mula  tu  saja-saja  jer  memain.. suka-suka  orang  kata. Tak  der  la serius  pun  nak  focus  buat  betul-betul.  Tapi  tetiba  dapat  sambutan  pulak  so  apalagi  terus  berdezupp  ambik  order  la..tunggu  lagi.  Rezeki  dah  datang  tak  kan  nak buat  tak  tau  pulak  kan..


Ni la sebahagian  kuih  yang  kitorang  buat. Semua resipi turun  temurun kitorang.  Dari  nenek, tok, opah  kitorang  lagi..



Tiap-tiap  malam  kitorang  tidur  lewat  siapkan  tempahan  orang. Kitorang  buat  kuih  raya.  Pagi  bangun  jer  sahur  terus  siapkan  tempahan  orang.. Lepas  tu  terus  pulak  sambung  pergi  keje,  balik  petang  selepas  jer  berbuka  terus  sambung  buat  balik  tempahan  orang.. Adoii  penatnya  tak  payah  kira la.


Tapi  penat-penat  pun  rasa  best  giler.  Nak..nak  order  dari  customer  bertambah-tambah..semangat  tu  dah  jadi  lain  macam..  Yang  penat  pun  jadi  dah  tak  rasa  penat..  kakak  ipar  Fara  pulak  dia  jadi  runner  hantar  tempahan  yang  orang  order  tu..  Bukan  tak  nak  pos  tapi  takut  bila  sampai  kualiti  dia  tak  sama  masa  packing.  Entah-entah  kuantiti  pun  hancur  yang  sepuluh  tinggal  lima..hehehe..



Ni  masa  sesi  dok  packing.  kalau  bulan  posa  terliuq tengok  rempeyek  tu..kan..kan..kan..dapp..



Kesian  juga  dekat  my  sisiter  in  law  balik  jer  keje  kul 4  terus  jadi  runner  pergi  hantar  tempahan  orang  sampai  berbuka  baru  balik.  Hari  cuti  pergi  hantar  tempahan  yang  jauh  sikit.  Dah  la  ada  anak  kecik  lagi.. Hurm  anak-anak  pun  faham  berkorban  sikit  bulan  puasa  ni  sebab  nak  pakai  baju  cantik..hehe..seakan-akan  faham  pulak  budak-budak  ni.  Langsung  tak  buat  hal..


Fara  dengan   my  mom  bahagian  siapkan  tempahan  orang  ramai  and  packing.  Kakak  fara   yang  sulung  bahagian  terima  tempahan,  kakak  ipar  fara  pulak  bahagian  promote  and  ambik  order  and  jadi  runner,  bukan  tu  jer  abang  fara  pun  terlibat, dia  bahagian  balik  mai   ambik  tempahan  yang  siap  bagi  dekat  kakak  ipar  fara  sebab  diorang  tak  tinggal  sekali..  diorang  kat  sungai  petani  tapi  fara  and   my  mom  kat  alor  setar.  So  bahagian  pas-pas  barang  tu  abang  fara la..


 Dan..tadaaaa..ini lah  dia  bisnes  kitorang  untuk  tahun  ni.  nak  order  sila contact  no  di  atas  yer..Tu  no  my  sister  in  law  bahagian  ambik  tempahan  k..hehe..



So  fara  nak  cakap  kat  sini  boleh  nampak  juga  la  ada  unsur-unsur  tolong-menolong  and  kerjasama  yang  kuat  antara  kitorang.  Kalau  tak  der  unsur  ni,  x jalan  juga  bisnes  ni. Hasil  pendapat  dari  bisnes  ni  dibahagi-bahagikan  sama-rata..  so  memang  tak  timbul  isu  pelik-pelik..hehe..so  best  sangat..  ingat  tahun  hadapan  nak  buat  lagi  bisnes  ni..  kalau  saper-saper  yang  nak  tahun  depan  boleh  order  jer  terus  kat  fara  yer…hehehehehe..


Ok  la,  setakat  tu  la  dulu  fara  ceqhita..nanti-nanti  ada  masa  update  ceqhita  lain  pulak  no.. 


Ok..sekian,  selamat  maju  jaya..  SELAMAT  MENYAMBUT  HARI  KEMERDEKAAN  juga  yer..  DI  SINI  LAHIRNYA  SEBUAH  CINTA…bubye..