Saturday, August 30, 2014

Cerita Lepas Dah..



Assalamualaikum..and hai..


Dah  lama  kan  fara  x  update  blog  ni..Aii  bukan  malas  tapi  x  berkesempatan  sikit.. Almaklumlah  raya-raya  ni,  kejenyer  nak  mentedarah  jer.  Ada  open house,  ada  kenduri  kendara,  ada  itu,  ada  ini,  pergi  sana  la,  pergi  sini  la..Ha  kan  masa  bila  nak  menaip..(padahal dok rumah tidoq jer qheja).  Hahaha..


Sebulan  dah  dok  pikiaq  nak  taip  apa,  langsung  tak  dak  idea.  Pi  balik.. pi  balik  qheja  dok  update  status  kat  wechat.  Ngehngehngeh… Saper  yang  ada  wechat  jom  add  fara,  id  wechat  farahaanna1  tau…Jangan  lupa.. hamboi  promote  nampak…hehe..sambil  selam  minum  air  la cek  Milah  oit..


La  ni  nak  cerita  hak  bulan  posa  lepas  nu  la.. oihh  tergeliat  pulak  la  lidah  dok  speaking  utaqha  ni,  mentang  la  orang  utara  pun  kan?.  Hah  tak  payah  cakap..  tau  dah  nak  mengumpat..


Ok  back  pada  topic..  sebenarnya  bulan  puasa  yang  lepas  fara  and  my mom  and  my  sister  and  my  sister  in  law  ada  buat  bisnes  sikit..  Tak  banyak  mana  pun  tapi  boleh  la  nak  tambah  duit  raya  kitorang.. Bisnes  kitorang  buat  kuih  raya.  Ingat  mula  tu  saja-saja  jer  memain.. suka-suka  orang  kata. Tak  der  la serius  pun  nak  focus  buat  betul-betul.  Tapi  tetiba  dapat  sambutan  pulak  so  apalagi  terus  berdezupp  ambik  order  la..tunggu  lagi.  Rezeki  dah  datang  tak  kan  nak buat  tak  tau  pulak  kan..


Ni la sebahagian  kuih  yang  kitorang  buat. Semua resipi turun  temurun kitorang.  Dari  nenek, tok, opah  kitorang  lagi..



Tiap-tiap  malam  kitorang  tidur  lewat  siapkan  tempahan  orang. Kitorang  buat  kuih  raya.  Pagi  bangun  jer  sahur  terus  siapkan  tempahan  orang.. Lepas  tu  terus  pulak  sambung  pergi  keje,  balik  petang  selepas  jer  berbuka  terus  sambung  buat  balik  tempahan  orang.. Adoii  penatnya  tak  payah  kira la.


Tapi  penat-penat  pun  rasa  best  giler.  Nak..nak  order  dari  customer  bertambah-tambah..semangat  tu  dah  jadi  lain  macam..  Yang  penat  pun  jadi  dah  tak  rasa  penat..  kakak  ipar  Fara  pulak  dia  jadi  runner  hantar  tempahan  yang  orang  order  tu..  Bukan  tak  nak  pos  tapi  takut  bila  sampai  kualiti  dia  tak  sama  masa  packing.  Entah-entah  kuantiti  pun  hancur  yang  sepuluh  tinggal  lima..hehehe..



Ni  masa  sesi  dok  packing.  kalau  bulan  posa  terliuq tengok  rempeyek  tu..kan..kan..kan..dapp..



Kesian  juga  dekat  my  sisiter  in  law  balik  jer  keje  kul 4  terus  jadi  runner  pergi  hantar  tempahan  orang  sampai  berbuka  baru  balik.  Hari  cuti  pergi  hantar  tempahan  yang  jauh  sikit.  Dah  la  ada  anak  kecik  lagi.. Hurm  anak-anak  pun  faham  berkorban  sikit  bulan  puasa  ni  sebab  nak  pakai  baju  cantik..hehe..seakan-akan  faham  pulak  budak-budak  ni.  Langsung  tak  buat  hal..


Fara  dengan   my  mom  bahagian  siapkan  tempahan  orang  ramai  and  packing.  Kakak  fara   yang  sulung  bahagian  terima  tempahan,  kakak  ipar  fara  pulak  bahagian  promote  and  ambik  order  and  jadi  runner,  bukan  tu  jer  abang  fara  pun  terlibat, dia  bahagian  balik  mai   ambik  tempahan  yang  siap  bagi  dekat  kakak  ipar  fara  sebab  diorang  tak  tinggal  sekali..  diorang  kat  sungai  petani  tapi  fara  and   my  mom  kat  alor  setar.  So  bahagian  pas-pas  barang  tu  abang  fara la..


 Dan..tadaaaa..ini lah  dia  bisnes  kitorang  untuk  tahun  ni.  nak  order  sila contact  no  di  atas  yer..Tu  no  my  sister  in  law  bahagian  ambik  tempahan  k..hehe..



So  fara  nak  cakap  kat  sini  boleh  nampak  juga  la  ada  unsur-unsur  tolong-menolong  and  kerjasama  yang  kuat  antara  kitorang.  Kalau  tak  der  unsur  ni,  x jalan  juga  bisnes  ni. Hasil  pendapat  dari  bisnes  ni  dibahagi-bahagikan  sama-rata..  so  memang  tak  timbul  isu  pelik-pelik..hehe..so  best  sangat..  ingat  tahun  hadapan  nak  buat  lagi  bisnes  ni..  kalau  saper-saper  yang  nak  tahun  depan  boleh  order  jer  terus  kat  fara  yer…hehehehehe..


Ok  la,  setakat  tu  la  dulu  fara  ceqhita..nanti-nanti  ada  masa  update  ceqhita  lain  pulak  no.. 


Ok..sekian,  selamat  maju  jaya..  SELAMAT  MENYAMBUT  HARI  KEMERDEKAAN  juga  yer..  DI  SINI  LAHIRNYA  SEBUAH  CINTA…bubye..


1 comment:

zahrenn na said...

wah..nak repeyek plisscch!! >.<